Selamat Merayakan Pesta Menuai/Kalimaran

Sabah merupakan sebuah negeri yang unik dan kaya dengan tradisi. Pelbagai perayaan yang dirayakan oleh penduduk negeri ini, pun begitu ternyata masyarakat majmuk di negeri ini tidak lokek dengan semanggat muhibah serta tolak ansur yang telah menjadi darah daging.

Maka sangat wajar negeri ini dijadikan model bagi konsep 1Malaysia. Kita berbangga dengan ketrampilan rakyat negeri ini yang ternyata saling merayakan dan saling memberi ucapan salam kepada sesama. Berlari dalam landasan tanpa menganak-tirikan budaya rakyat yang lain merupakan budaya kita yang sangat agung dan terpuji.
Marilah kita sesama rakyat mengekalkan situasi ini dengan tekad menjaga perpaduan kaum dan tanpa memijak antara agama lain. Kita hidup satu bumbung, jatuh dan bangun Malaysia bergantung kepada kebolehan kita mengadaptasi realiti hidup bermasyarakat berbilang kaum.Semoga kita dalam Malaysia aman dan damai. 
Pada musim perayaan Pesta Menuai ini, saya dan semua pemimpin dan ahli PBS mengucapkan ribuan terima kasih atas usaha anda menjaga kemakmuran dan perpaduan di Malaysia. Selamat merayakan Pesta Menuai, Kotobian tadau do Kaamatan dan Kaansayan ra orou Kalimaran.
Ingatlah, jaga keselamatan saudara dan kalau minum tapai atau minuman tradisi tu, jangan sampai mabuk.
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s